Wat ik me vooral herinner...




Schrijf hieronder over een boek of een passage uit een boek dat jij je nog het beste kan herinneren omdat het zo mooi, zo absurd, zo zinloos, zo realistisch, zo herkenbaar, zo...was.

20 opmerkingen:

  1. Van Marc De Bel en Dirk Bracke naar Anna Blaman

    Als kind verslond ik alle boeken van Marc De Bel, maar de boeken over Blinker vond ik toch de beste. Er zat actie in, het ging over verliefdheid en er stonden nog prentjes in. De tekeningen van Jan Bosschaert (wwww.janbosschaert.be) in de boeken van Blinker vond ik zo mooi dat ik na een tijdje ook gewoon boeken begon te kiezen waarvan de kaft een tekening van zijn hand had.

    Later begon ik griezelboeken en boeken van Dirk Bracke te lezen. Ik vond het geweldig hoe verhalen zo'n afschuw, gruwel of schok konden opwekken en mij echt konden meesleuren in hun verhaal. Ik herinner me vooral 'Ijskoude Handen' van Bies van Ede, omdat elke bladzijde spannender werd en het einde voor mij toen verrassend gruwelijk was.

    De laatste jaren lees ik graag boeken die de psyche van de hoofdpersonages uitdiepen. Ik wil uit boeken te weten komen hoe mensen denken en hoe mensen met elkaar en met zichzelf omgaan. Daarom zijn de boeken en kortverhalen van Anna Blaman of de boeken van Vladimir Nabokov voor mij op dit moment de boeiendste.

    auteur: Mevr. Bruynooghe

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Toen ik kleuter was, las m’n nicht voor uit mooie, dikke sprookjesboeken. Ik luisterde steeds heel gefascineerd en vond het zo geweldig om alle sprookjes over de prinsen en de prinsessen te horen. De verhalen werden nog werkelijker wanneer er een prachtige tekening bijstond. Ik kon me nog beter inleven in de sprookjes.

    Vanaf het moment dat ik zelf kon lezen, las ik nog steeds grote sprookjesboeken. Maar na een tijdje werd ik de sprookjes beu en las ik enkel nog als het echt moest voor school. Als lagere schoolkind kreeg ik een afkeer van boeken en lezen. Boekenopdrachten en spreekbeurten werden dus echt desastreus voor mij. Het duurde zo lang eer mijn boek eindelijk uitgelezen was!

    Tegenwoordig beperkt het lezen zich voor mij tot het lezen van de krant, boeken voor school en af en toe een tijdschrift. Ik heb nog maar 1 keer een boek voor mezelf gelezen toen ik 12 jaar was. Maar de laatste jaren heb ik er gewoon geen tijd meer voor. Het lezen van boeken is voor mij tijdverspilling.

    auteur: Kato De Schaepdryver

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Van Disney en Wilma Geldof naar Carry slee
    Als kind de enigste boeken dat ik las waren Disney boekjes . omdat het ging vooral over Maggie, liefde enz.. na dat las ik geen boeken meer , ik heb het nooit voor schol moeten doen en ik vond het maar tijd verspilling .

    toen ik ongeveer 13 was had ik meer interesse in boeken want ik moest Nederlandse boeken beginnen lezen om mijn Nederlands te verbeteren , we moesten een boek lezen over jan Terlouw ik vond het moeilijke boeken en triestig , dus ben ik overgestapt naar Wilma Geldof boeken haar boeken waren meer interessant en meer vrouwelijk ik vond bv bitch de beste boek van haar .

    Nu wil ik iets anders proberen en lees meer de boeken van Carry slee ze praat meer over het tieners leven , liefde , school , problemen uit het dagelijkse leven enz.. in haar verhalen kun je je soms identificeren

    Auteur : Alexandra Mulumba

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Van eenvoudige prentenboekjes naar David van de Steen en Annemie Bulte

    Als kind las mijn mama mij altijd eenvoudige verhaaltjes voor. Ik vond dit super want ik kon mij echt inleven in de leefwereld van de verschillende figuren. Meestal had mijn mama ook een attribuut bij haar waarmee ze dan de verschillende fasen in het verhaaltje uitbeeldde. Dit deed ze altijd aan de hand van een knuffel, een tekening,... Steeds voor het slapengaan.

    Vanaf het moment dat ik zelf kon lezen was ik natuurlijk fier dat ik mijn eigen boekjes kon lezen. Dit waren dan meestal eenvoudige strips of korte verhaaltjes. Naarmate ik ouder werd ging ik al wat dikkere boeken lezen want toen vond ik dat heel leuk! Ik vond het altijd leuk om rond een boek een creatieve opdracht te maken.

    Nu lees ik eigenlijk helemaal niet zo graag meer. Ik zal zelden of nooit een boek uit mezelf lezen. Als ik dan eens een boek lees, dan zijn het meestal waargebeurde verhalen, omdat ik het eens interessant vind om te weten wat er allemaal in de wereld gebeurt. Een boek die mij is bijgebleven is: 'Niet schieten! Dat is mijn papa!' van David van de Steen. Ik vond dit een zeer aangrijpend verhaal en ik kan mij nog altijd niet voorstellen dat zulke vreselijke dingen nog steeds gebeuren.

    Auteur: Jarrich Goossens

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Toen ik vroeger klein was kreeg ik altijd (zoals de meesten onder ons) een verhaaltje voorgelezen voor het slapen gaan. Dit waren vooral verhaaltjes van Samson en Gert, de boekjes van Tiny en de avonturen van Pol. Wat ik me vooral herinner zijn de boekjes/ strips van Pol. Dat vond ik zo leuk ! Dat ging over een beertje genaamd Pol, Schildje de schildpad, Pel de pelikaan en Pingo de pinguïn die altijd samen op avontuur vertrokken. Wat ik er mij vooral aan herinner is dat de strip niet was met tekstballonnen, maar met hoofden. Onder iedere tekening stond het hoofd van het personage getekend met daar achter wat dat personage zei, dat vond ik echt fantastisch!

    Toen ik al wat ouder was 9,10 jaar las ik graag boeken die over elfjes gingen of de boekjes van Disney ! Ik was niet zo een echte lezer, maar als ik dan eens een boekje las was het wel 1 van deze 2. Ik herinner me nog de elfenboekjes van de auteur D. Meadows. En elk boek ging over een ander elfje, zo had je eens een boekje "Laura het muziekelfje" dat vond ik super natuurlijk!

    Nu lees ik niet zo graag boeken, alleen als het echt moet zoals voor school bijvoorbeeld. Maar anders zal ja me niet vaak met een boek in men handen zien. De enigste boeken die ik graag lees is de Twilight reeks van de auteur S. Meyer. Als ik dan toch een ander boek moet kiezen ga ik voor een boek met als onderwerp liefde of triller.

    Auteur : Laura De Smet

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Van de sprookjes van Hans Christian Andersen naar Ann Brashares

    Vroeger als kind werd er vaak voor me voorgelezen uit dikke sprookjesboeken. Dat waren meestal de sprookjes van Hans Christian Andersen & Grimm , wat van zelfsprekend is natuurlijk. Het liefst hoorde ik de sprookjes over de prinsessen,zoals Assepoester, Doornroosje, De kleine zeemeermin,.. omdat ik me dan voorstelde dat ik zelf ook een prinses was. Ik vond die fantasiën echt fantastisch!

    Toen ik ouder werd en begon te lezen las ik verschillende avonturenboekjes. Ik las vaak strips van k3,Jommeke,Suske en Wiske, boeken van Barbie,Samson & gert, maar ook nog steeds de sprookjes, die ik dan eindelijk zelf kon lezen. Ik heb ooit een boekje gelezen over een varkentje dat van alle dingen meemaakte, dit was zo een leuk boekje, ik herinner me dit boekje nog als de dag van gisteren. Wat had ik me afgelachen met dit boekje!

    In het begin van het middelbaar las ik niet zo veel boeken meer, enkel voor school, en het boek dat ik moest lezen was dan meestal oersaai ook. Ik vond lezen tijdverspilling. Ik koos er dan ook steeds de boeken uit met de minste pagina's, zodat het boekje snel uit was. Maar in het 4de middelbaar vertelde mijn tante, die zeer graag leest dat ik eens een wat dikker boek moest nemen, omdat die meestal vlotter lezen. Ik had toen het boek ' Water voor de olifanten' gekozen van Sara Gruen. was me dit een mooi boek. Ik kon op 1 avond wel 100 pagina's ervan lezen. het verhaal liep zo vlot. En vanaf dan, ben ik steeds meer naar dikkere boeken beginnen grijpen. Ik lees het liefst aanslepende,romantische, maar ook wel spannende verhalen. Ik hou er wel ook van als er een erotisch kantje aan het boek is.

    Auteur: Silke van Landuyt.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Van de boerderij en appelsienen naar fantasie

    vroeger
    Als kleuter kwam mijn vader naast me op bed zitten om me verhaaltjes voor te lezen en kijkspelletjes te spelen. Hij las vooral voor uit ‘Jip en Janneke’ van Annie Mg Schmidt, we keken samen in het boek ‘de boerderij’ en hij vertelde over cirque du soleil terwijl hij me hierover foto’s liet zien uit een boekje. ik luisterde altijd zeer aandachtig naar zijn verhalen. Honderden keren moet hij mij dezelfde verhalen hebben verteld.

    later
    Als lager schoolkind hield ik niet van lezen, ik verafschuwde het ! Ik ging bij de logopediste voor mijn dyslexie en daar moest ik wel lezen. Dankzij haar heb ik ‘Anna en de zeven rovers’ van Roos Truwant en ‘Hoe Appelsienen de toekomst voorspellen’ van Kris Kowlier gelezen. Achteraf waren dat leuke boekjes. Maar lezen was voor mij in die tijd een hel !

    Nu
    Ik hou er van ! In mijn eerste middelbaar moesten we voor het eerst een boekenopdracht maken. Hiervoor heb ik ‘Ferguut’ van Herman van Campenhout gelezen. Ik had de leeskriebels te pakken. Ik verslond boeken als ‘Twilight’ van Stephenie Meyer en ‘heartbeat’ van Maggie Stiefvater. Ik lees vooral graag fantasie of romantische verhalen. Ze geven me het feel-good gevoel en ik ga er ook gemakkelijk in mee.

    Auteur: Imfe E.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Van Francine Oomen en Dirk Bracke/ Helen Vreeswijk naar J.K Rowling en E.L.James

    Vroeger
    Vroeger las ik echt super veel boeken. Ik ging bijna wekelijks naar de bibliotheek. In de lagere school las ik voor de 'Hoe overleef ik...' boeken van Francine Oomen. Het was een reeks van 13 boeken over het hoofdpersonage Rosa. Ik vond de boeken fantastisch. Het ging vooral over Rosa en in iedere boek was er wel een grote verandering in haar leven. Ze was ook geen dood gewone puber. Ze haalde veel dingen uit en was niet van de gemakkelijkste. Het verhaal werd ook altijd afgewisseld met e-mails die ze stuurde. Deze stuurde ze ofwel naar haar twee beste vrienden Esther en Jonas. Ook al is ze verhuisd toch houdt ze contact met hun. De boeken draaiden ook omde survivaltips. Ik betrapte me er zelf op dat ik ze soms ook gebruikte. Ik zat toen ook ongeveer in het 5de-6de leerjaar dus ik kon mij toch goed inleven in het leven van Rosa. Soms lees ik de boeken nog is.Soms werden ze ook geïllustreerd met kleine tekeningetjes die sommige dingen in het boek duidelijker maakten. Kortom het waren geweldige boeken.

    Later
    In het begin van het middelbaar ben ik Dirk Bracke beginnen lezen. Ik vond zijn boeken zo boeiend ! Vooral het engelenhuis blijf ik prachtig vinden. Nadien kwamen ook zijn nieuwe boeken uit en die heb ik ook gelezen. Ik denk dat er bijna geen enkel boek is van hem dat ik niet gelezen heb. In het begin vond ik zijn manier van schrijven wel lastig. Hij schakelde zo altijd over van fragment. Ik vind ze wel nog altijd geweldig om te lezen. Toen we is op vakantie waren heb ik Over the edge gelezen omdat het een boek was van Dirk Bracke was maar ook van Helen Vreeswijk. Ik ben nadien automatisch haar boeken gaan lezen. Haar boeken zijn ook echt geweldig en pakkend. Ze schrijft vooral over gekke situaties van jongeren. Ze schrijft ook altijd met een boodschap en dat vind ik ook zo mooi. Haar boeken lees ik nog altijd.

    Nu
    Ik lees nu vooral de Harry Potter boeken. Ik vind de boeken zo fascinerend. Ik vraag me nog altijd af hoe ze er is opgekomen om zo een boeken te schrijven ze zitten zo goed in elkaar. De leefwereld van Harry Potter is door de films nog bekender geworden. Als je die boeken leest kruip ik echt in die leefwereld en door de films kan ik het mij nog beter voorstellen. Nu lees ik vooral boeken van E.L. James. Dit komt omdat ik vijftig tinten grijs heb gelezen en sindsdien lees ik niets anders meer. Ze lijken zo levensecht die verhalen en dat lees ik echt het liefste. Hoe realistischer hoe beter. Zo kan ik er mij echt in inleven en hierdoor lezen ze nog vlotter. Ik weet niet of ik ga blijven lezen. Ik lees af en toe nog eens een boek maar veel minder dan vroeger.

    Auteur: Margo Diels

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Van sprookjes naar waargebeurde verhalen.

    Als ik kind was lazen mijn ouders me vaak voor uit sprookjesboeken. Dit vond ik heel leuk, ik leefde toen nog in een fantasiewereld en die boeken sloten helemaal aan bij mij. Ook las ik samen met mijn ouders de verhaaltjes die in zonnenstraal stonden dit waren verhaaltjes die meegingen met de tijd van het jaar. Bv Kerstmis, De sint , Pasen,..

    Eens ik in het lager onderwijs zat en ik zelf kon lezen begon ik stripverhalen te lezen en de sprookjes die me vroeger werden voorgelezen. Eens ik een beetje ouder werd werden het de boeken van Tiny ( Tiny doet aan sport , Tiny gaat paardrijden,.. ) ook het boek ‘ Sarah verder zonder jou ‘ van Brigitte Minne heb ik gelezen dit boek heeft me heel diep geraakt zo begon ik meer en meer interesse te hebben in boeken gebaseerd op waargebeurde verhalen.

    Toen ik naar het eerste middelbaar ging was mijn interesse in boeken helemaal weg en las ik meer de Joepi. Ook teksten van liedjes interesseerde mij meer dan een boek te lezen. Op een dag was mijn mama een boek aan het lezen ‘ Natascha Kampusch De diefstal van mijn jeugd ‘ en begon er een beetje over te vertellen. Die nacht heb ik daarover gedacht en de dag nadien heb ik deze boek in 1 keer uitgelezen. Zo ben weer aan het lezen geraakt. De dag van vandaag lees ik boeken zoals 50 tinten van E L James, Haar naam was Sarah van Tatiana De Rosnay, Ik was 12 en fietste naar school van Sabinne Dardenne.

    Auteur: Jolien Schneider

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Toen ik klein was las mama mij russische verhaaltjes voor. Ik kende de verhalen bijna allemaal vanbuiten. Ik had een boek van Pushkin die ik bijna helemaal vanbuiten kende en ik vond het altijd geweldig als ik alle aandacht kreeg terwijl ik een gedicht vertelde. Ik heb het boek bewaard maar spijtig genoeg ken ik de gedichten niet meer vanbuiten.

    Later verhuisde in naar Belgie en leerde ik Nederlands lezen. Ik begon met heel makkelijke boeken zoals sprookjesboeken en ging over naar boeken van Dirk Bracke en nog andere boeken vooral over liefde. Ik had één boek die ik zeker 5 keer heb gelezen en dat is 'Nooit meer'. Het is een echtgebeurd verhaal geschreven door Tessa Feller.

    Nu lees ik niet veel meer. Ik weet niet hoe het komt want vroeger las ik veel boeken en ik vond het heel leuk. De laatste twee boeken die ik gelezen heb zijn 'Het parfum' en 'Een weeffout in onze sterren'. Vorig jaar waren het vooral boeken van Pieter Aspe en Dirk Bracke. Ik lees de laatste tijd ook liever boeken in het engels en vooral horror of dramatische boeken.

    Auteur: Victoria Dyo

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Van 365 verhaaltjes voor het slapengaan, Robbe en Bas en Vos en Haas naar Helen Vreeswijk

    Toen ik klein was had ik een groot boek met 365 verhaaltjes in over paardjes die elke dag iets anders hadden beleefd. Elke avond voor dat ik ging slapen las mijn mama, oma of tante het verhaaltje van die dag voor. Ik was toen zeer gek op paardjes waardoor ik nu nog altijd pony's heb. Het boek zelf heb ik onlangs nog eens terug gevonden en toen ik er in begon te lezen dacht ik terug aan vroeger hoe mijn mama dat elke avond voorlas als ze tijd had anders deed mijn oma dat omdat ik niet ging slapen zonder een verhaaltje over de paardjes. Op mijn verjaardag 21 september was het ook herfst en dan verzon mijn mama daar altijd nog iets bij met een verjaardag. Deze herinneringen zullen mij altijd bij blijven omdat ik zo graag luisterde naar mijn mama die de verhaaltjes voorlas.

    Eens ik naar het eerste leerjaar ging las mijn mama mij minder en minder voor. Ik kreeg ook boekjes op school van Robbe en Bas om te leren lezen deze heb ik eigenlijk heel veel gelezen en heb deze ook nog allemaal op zolder. Toen ik in het derde leerjaar zat gingen we naar de bibliotheek waar ik dus voor het eerst een boek zag met als titel "Vos en Haas" ik nam het boekje mee en las er samen in met mijn mama sindsdien las ik niets anders meer als Robbe en Bas en Vos en Haas.

    Nu lees ik vooral Helen Vreeswijk omdat ik niet zo graag las had mijn mama mij eens een boek meegebracht met als titel "loverboys" van Helen Vreeswijk ik dacht wat heeft ze nu weer mee maar eens ik in het boek begon te lezen was ik niet meer te stoppen. Ik heb dit boek ook op een dag uitgelezen. Als ik nu nog een boek zou moeten kiezen zal het altijd een van Helen Vreeswijk zijn omdat die boeken mij ook eens doen nadenken over de realiteit. Het zijn ook allemaal waargebeurde verhalen en dat inspireert mij nog meer om haar boeken te lezen. Elke zomer als we op reis gaan lees ik ongeveer 2 à 3 boeken op vakantie omdat ik dan echt kan genieten van een boek goed weer en af en toe eens naar het zwembad. Ik heb nu wel al alle boeken van Helen Vreeswijk gelezen dus nu weet ik niet wat ik op vakantie zal lezen.

    Auteur: Lisa Monné

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Van Disney en profeten verhalen naar detective spannende verhalen.
    wat ik mij vooral herenen is dat elke nacht voor dat ik slaap las mijn moeder een Disney verhaal voor mij , zoals bv. assepoester , sneeuwwitje enzo .. of een verhaal over een van de profeten zoals bv. Mozes , Ibraham ...) .
    ik vond het heel leuk om naar deze verhalen te luisteren want ze hadden altijd een grote mening daarachter en heb daarvan veel geleerd .

    toen ik naar het eerste leerjaar ging las ik zelf geen boeken alleen als ik het moest doen , ik deed het niet echt graag , ik las alleen gedichten graag .

    toen ik 12 jaar was ben ik in zweden gaan wonen en daar begon ik makkelijke Zweedse sprookjes te lezen om mijn taal te versterken .

    en op mijn 14de ben ik in België kwam wonen , ik begon hier met heel makkelijke boeken en gedichten te lezen tot mijn 16de toen was mijn taal al beter en begon ik met boeken te lezen van maximum 200 pg .
    alles een boek niet gaat om een moordenaar zoeken of een spannende verhaal lees ik hem niet .
    de aller mooiste boek die ik ooit heb gelezen is doodsbang van Norah McClintock .

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Als kleuter vond ik het heel leuk als er me 's avonds voor het slapen gaan een verhaaltje werd voorgelezen, ik herinner me nog dat ik samen met mijn zus op het bed ging zitten om naar de sprookjes te luisteren. Vooral sprookjes en fantasie verhalen fascineerde me. Ik had een groot, dik sprookjes boek met veel prenten. Dat vond ik wel goed, zodat ik me een beetje een beeld over het verhaal dat me werd voorgelezen. Mijn ouders konden het steeds goed verwoorden zodat het voor mij en mijn zus verstaanbaar was.

    Toen ik naar de basisschool ging en zelf begon te lezen vond ik het al minder interessant, er werd constant gevraagd om te lezen, gedichtjes vanbuiten te leren en voor te brengen. Dat deed ik niet zo graag en heeft mijn passie voor lezen vervaagd. Veel lezen deed ik dus niet.

    Nu, lees ik zelden. Enkel artikels over dingen die me interesseren op internet of tijdschriften lees ik, maar boeken lees ik nog steeds niet. Enkel als het echt moet voor leesfiches en andere schoolopdrachten waarvoor ik boeken moet lezen, en als ik lees duurt het heel lang voor ik het uiteindelijk uitgelezen heb. Ik verkies dus vaak een dun boek en als ik lees kies ik meestal ook voor een spannend, detectiveverhaal. Vaak wanneer ik een boek uitgelezen heb, vond ik het wel een tof boek en heeft het me wel geraakt maar dan als ik aan een nieuw boek zou moeten beginnen, heb ik daar toch geen zin in.

    Auteur: Lisa DT

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Van Doornroosje naar Dirk Bracke en Ree Drummond

    Toen ik klein was, lazen mijn ouders heel veel voor uit sprookjes boeken. De sprookjes “Doornroosje” en “De drie biggetjes” werden zeer veel voorgelezen. Vooral voor het slapengaan werd er voorgelezen dan kwam mijn broer mee op mijn bed zitten en las mama voor.

    Leren lezen vond ik de hel! In de lagere school heb ik nooit graag gelezen. In het zesde leerjaar vertelde mijn juf dat ze naar de boekenbeurs was gegaan. Ze had het boek “Als de olifanten vechten” van Dirk Bracke meegenomen en vertelde over de schrijver. Daarna begon ze voor te lezen. Het was een waargebeurd verhaal over kindsoldaten in Oeganda. Heel de klas was stil en ik vond het zo spijtig dat ze moest stoppen met voorlezen toen de bel ging. Ik vroeg aan haar of ik het boek mee naar huis mocht nemen om het thuis verder te lezen. Toen ik thuis kwam ben ik onmiddellijk beginnen lezen. Op één avond was het boek uit. Ik was er in het begin niet zo goed van. Het was een zwaar boek. Pure realiteit.

    Toen ik in het middelbaar zat, heb ik alle boeken van Dirk Bracke gelezen. In de Bib raadde ze me ook de boeken van Helen Vreeswijk aan. Die heb ik ondertussen ook allemaal gelezen. Naar mate het middelbaar vorderde begon ik ook boeken te lezen van andere schrijvers. Stuk voor stuk waargebeurde verhalen. Dat sprak me het meest aan. Het boek over Sabin Dardene en Elke Vanelderen zijn tot nu toe de boeken die me het meest hebben geraakt. De laatste tijd komen er ook wat romantische boeken aan te pas. Nog niet zo lang geleden las ik “Hoge hakken op de tractor” van Ree Drummond. Het was aanpassen omdat het realiteit lijkt maar het eigenlijk fictie is. Toch heeft dit boek een speciaal iets waardoor je helemaal wordt meegesleept in het verhaal.

    Auteur: Eva Valgaeren

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Wanneer ik vroeger voor het eerst te maken kreeg met boeken, was dit ‘s avonds. Dan kroop ik bij mijn mama in bed en dan las ze mij een verhaaltje voor uit “365 Muizenverhaaltjes” of “365 Kabouterverhaaltjes verhaaltjes voor het slapengaan”. Dit ging echter enkel wanneer mijn mama al klaar was met haar werk voor school, ze is namelijk leerkracht in het 1ste leerjaar en ze heeft altijd enorm veel werk. We hebben deze 2 boeken thuis nog steeds liggen.

    Later begon ik stripverhalen te lezen van “Kiekeboe”. Ik las zelf enorm traag en thuis lachte mijn zus steeds met mij wanneer ik na een uur het stripboek nog steeds niet uitgelezen had. Dus verstopte ik mij op de zolder om op mijn gemak te lezen en om geen last te hebben van haar. Het was nooit leuk om te horen te krijgen dat ik traag las, daardoor heb ik nooit echt zin gehad om te lezen. Ik dacht dat ik altijd even traag zou blijven lezen.

    Nu lees ik eigenlijk enkel nog boeken wanneer het moet voor school. Meestal doe ik in de grote vakantie al mijn best om een boek uit te lezen, omdat ik nog steeds erg traag lees. Als ik bij mijn wekelijkse toetsen en taken nog eens een boek zou moeten lezen, zou ik niets anders meer kunnen doen dan schoolwerk. En dat is natuurlijk niet leuk. Ik lees het liefst boeken over kinderen van ongeveer mijn leeftijd. Boeken over andere leeftijden vind ik niet zo leuk, die gaan me erg snel vervelen.

    Auteur: Anne-Lien De Ridder

    BeantwoordenVerwijderen
  16. In het begin vertelde mijn oma mij altijd sprookjes. Soms las ze die voor en toonde ze mij die mooie grote prenten van de prins en de prinses. Ik was toen altijd verwonderd, zo mooi dat ze gekleed waren en zo gelukkig dat ze waren. Mijn liefste sprookje was Sneeuwwitje, dat las mijn oma dus ook het vaakst voor, ook naar de film keek ik heel vaak. Telkens voor het slapen gaan kreeg ik wel een sprookje te horen of een verzonnen verhaaltje. Ook liet mijn oma me bladeren door kleine boekjes (waar er ook woordjes in staan of kleuren) en zo leerde ik de verschillende kleuren, dieren, ... kennen.

    Daarna waren het vooral de boeken van Patrick Brooijmans, ze gaan over realistische dingen, waar ik veel over wou weten en wat ik ook altijd heel graag gelezen heb. Het waren de dagdagelijkse dingen, de normale dingen wat iedere tiener kon overkomen.
    Maar ook nog van Patrick Lagrou, deze las ik graag omdat er spanning in zat. Zijn boek : 'Geesten in huis' zal ik nooit vergeten, dat was mijn eerste boek dat ik las van hem en ik krijg er nog de kriebels van. Het was toen een heel spannend boek voor mij.

    Nu lees ik heel graag de boeken van Karel Verleyen en Dirk Bracke. De boeken van Dirk Bracke zijn heel realistisch en dat is ook wat ik 'leuk' vind aan boeken, dat het ook met jou kan gebeuren. Dat is beangstigend, maar tegelijkertijd ook een moment dat je wordt wakker geschut.
    Anderzijds zijn de boeken van Karel Verleyen niet echt realistisch, deze zijn heel fantasierijk. Ze nemen je terug mee in de tijd. Zijn verhalen vind ik heel mooi, ook omdat het vroeger wel waargebeurd zou kunnen zijn, maar toch bespeur je hier en daar een 'touch' van zijn rijke fantasie.

    Auteur: Saartje DT

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Vroeger
    Toen ik klein was, las mijn moeder verhaaltjes voor van “Vos en Haas”, geschreven door Sylvia vanden Heede. Er stonden veel leuke prenten in deze boeken. Zo kon ik de verhalen gemakkelijker volgen.
    Na het voorlezen deed ik soms die personages na. Ik deed alsof ik vos was.
    Ik speelde ook alsof ik in een bos woonde met Haas.
    Dat was een leuke tijd.

    Later
    In de lagere school, moest ik kleine boekjes lezen in het Engels. Er waren 2 boekjes die ik leuk vond. Dat waren “Charlie and the Chocolate Factory” van Roald Dahl en “George speaks” van Dick King-Smith. Deze verhalen heb ik met veel plezier gelezen.
    “George speaks” gaat over een sprekende wijze baby. Het verhaal is heel grappig.
    “Charlie and the Chocolate Factory” is al verschillende keren verfilmd geweest.
    De films waren ook heel leuk om te bekijken.

    Nu
    Nu lees ik soms een keer als ik echt zin heb. Ik lees manga’s. Dat zijn Japanse stripverhalen die je van rechts naar links moet lezen. Tegenwoordig als ik een boek moet lezen, is dat vooral voor school voor boekbesprekingen. Ik heb tegenwoordig nog weinig tijd om te lezen door te veel huiswerk.

    auteur: Laurens Brieven

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Vroeger
    Als een kleuter vond ik het altijd leuk in het midden van onze huis te zitten met mijn vrienden, gaat iemand ouder of mijn oma ons een verhaal te vertellen. Ik herinner nog steeds mijn eerste verhaal die ik heb gehoord was niet prinsessen maar over dieren zoals de spin. Het eerste boek die ik begon te lezen was een groot boek met de verhalen van Disney.

    Later
    Begon ik boeken zoals,Gulliver's Travels bij Jonathan Swift, The Adventures of Tom Sawyer bij Mark Twain enzovoort. De enige reden waarom ik deze boeken van de oude tijd moeten lezen omdat we waren gedwongen om zij te lezen maar later vond ik allemaal leuk en ging ik verder lezen. Bijvoorbeeld Gulliver's Travels bij Jonathan Swift is een roman van de Ierse schrijver en predikant Jonathan Swift, die zowel een satire op de menselijke natuur en een parodie op de "verhalen reizigers" literair subgenre. Het is het beste bekend full-length werk van Swift, en een klassieker van het Engels literatuur.

    Nu
    Nu lezen is een hel voor me!!!!! Ik weet niet maar ik denk ik ben mijn inspiratie voor lezen kwijt geraakt. Ik lees nu minder dan vroeger. Deze jaar het laatste boek die ik heb gelezen was het boek van E.L James.Ik wilde iets ander lezen van wat ik normaal lees en Fifty Shades of Grey is een 2011 erotische roman van de Britse auteur EL James. Het is de eerste aflevering in de Fifty Shades trilogie die de verdieping van de relatie tussen een afgestudeerd, Anastasia Steele, en een jonge business magnaat, Christian Grey sporen. Het is opmerkelijk voor zijn expliciet erotische scènes met elementen van seksuele handelingen waarbij bondage / discipline, dominantie / onderwerping, en sadisme / masochisme (BDSM). Lezen is leuk, wel soms als schrijver echt goed of het je aan spreek maar verveel je snel (zoals ik) als het boek saai. Ik denk ik ga mijn inspiratie terug vinden om te lezen (HOPEN).

    Auteur: Priscilla Owusu

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Vroeger als ik klein was dan was ik gefascineerd door het boek de gebroeders Grimm. Alle sprookjes verhalen die erin stonden die las ik duizenden malen. Ze lieten me geloven dat ooit op een dag ik hetzelfde zou kunnen meemaken. Ik was er zo door gefascineerd dat ik soms dacht dat ik een prins was maar dat ik dat later maar te weten zou komen. Het mooiste hoofdstuk uit het boek vond ik de wolf en de zeven geitjes. Iedereen die bij me aanbelde moesten eerst tonen wie ze waren voor ik open deed. dat leverde soms tog wel gekke avonturen op. hoe sprookjes je leven niet kunnen beïnvloeden. soms denk ik nog altijd aan de waarheid die verscholen zit in de verhalen, en helpen me om keuzes te maken.

    In mijn verdere leven begon ik de boeken van Harry potter te lezen. Ze lieten me geloven dat tover echt was en dat ik het juist nog moest bewijzen. Alles wat voor mij onverklaarbaar leek was magie voor mij. Het mooiste aan de boeken vond ik dat hoe moeilijk Harry het ook had hij vond zich een weg om het op te lossen. Het gaf goeie moed en het maakte me langs een kant zelfzeker. Uiteindelijk heb ik me er moeten bij neerleggen dat tovenarij niet echt bestond. Dit was een enorme shock. maar uiteindelijk is het dan toch goed gekomen met mij.

    Het boek die me nu het meeste aanspreekt is vrijdag van Hugo claus. Het is gebaseerd op een theaterstuk en het is dan ook zo geschreven. Het mooiste aan het boek vind ik dat het in het Antwerpse dialect is geschreven. Het is een verhaal over hoe plots je leven kan veranderen als je voor een aantal jaren/maanden uit de maatschappij bent verdwenen. Jouw leven staat stil maar de wereld gaat vooruit. Ik heb eruit geleerd dat het goed is om vooruit te kijken te accepteren wat het leven verder bied.

    aurteur: Gilles Heyndrickx

    BeantwoordenVerwijderen